העולם האינטימי, האישי והנסתר

מבט זוגי ומשפחתי לפרשת תרומה תשפ"ב
זוג הפרשות הבאות עלינו לטובה עוסקות בתוכנית לבניית המשכן. המשכן מהווה את התיקון לחטא העגל. במקום לעשות פסל שלא על פי דעת ה', ה' מצווה לעשות משכן בהנחייתו ובהדרכתו. "ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם". לכאורה, היה צריך הכתוב לכתוב "ושכנתי בתוכו", אך המשכן מאפשר לשכינה לשכון בתוך כלל בני ישראל.
לא בכדי התורה מפרטת בשתי הפרשות הבאות את פרטי המשכן ובשתי פרשות נוספות את הביצוע בפועל של בניית המשכן, על אף שלא ייבנה משכן נוסף.
על פי הפרשנים המשכן מהווה מעין מיקרוקוסמוס לעולם וכל הפרטים שבו משמעותיים בכדי להבין את שכינת הבורא בעולם. בחכמת הסוד מופיע שהאדם הוא עולם קטן והעולם אדם גדול.
אם כן, ככל שנבין את פרטי המשכן נוכל להבין את עצמינו באופן עמוק יותר.
הפעם אתעכב על שתי נקודות מעניינות מאד במבנה המשכן ובהשלכות שלהן על האדם ומערכת היחסים שלו.

1. בפועל המשכן היה אוהל, אך בשונה מהאוהל של אברהם אבינו שהיה פתוח לכל רוחותיו, המשכן היה סגור בכמה שכבות. במשכן לא היו חלונות, אלא פתח אחד והוא היה חצוי בפרכת שהבדילה בין הקדש לקודש הקדשים. הנקודה הזו מעוררת תהייה הרי המשכן הוא המרכז הרוחני של העולם, המרכז שאליו עם ישראל יעלה שלש פעמים בשנה מדוע הוא צריך להיות סגור?
2. יתרה מכך, הן המשכן והן החצר עשויים יריעות, כאשר ישנו עודף באחת היריעות המהווה מעין סגירה "וסרח העדף ביריעת האוהל חצי היריעה העדפת תסרח על אחרי המשכן". לאוהל יש סגירה, יש פתח כך גם לחצר. מדוע המרכז הרוחני העולמי הוא עם פתח יחיד ועם סגירה? מהן המשמעויות הרחבות לעובדה זו? בעידן הקורונה והזום התוודעתי לסיור הווירטואלי. אתרים שונים הציעו סיורים וירטואליים במקומות שונים. דבר שמעורר השראה וסקרנות לטייל בארץ ובעולם ממרום הכורסה הביתית.
חשבתי לעצמי עד כמה העולם נהיה קטן, בעידן המודרני אדם יכול להיות בכל מקום ועדיין לא לזוז ממקומו. אך יש בתופעה זו גם סכנה גדולה כאשר מדובר לא רק בטיולים חובקי עולם, אלא גם טיולים במרחבי עולמם הפרטי של הזולת.
הסקרנות מביאה לעיתים לתרבות החצנה של המרחב הפרטי למרחב הציבורי. במקרה הטוב ישנם כאלו שמביאים את עולמם המאוד אישי ופרטי, את המרחב הכי אינטימי שלהם אל מרחב הציבורי. ובמקרה הגרוע לעיתים הם נאלצים לעשות זאת שלא ברצונם. בין כך ובין כך הגבולות נפרצים. הבעיה הזו אינה רק בעיה כללית בתקשורת בין בני אדם, היא אף בעיה במרחב הזוגי והמשפחתי. המון זוגות מתמודדים עם קושי שאני מכנה "צניעות לא צניעות" במובן השכיח – לבוש. ואף במובן העמוק היותר, באותם הדברים שכל אחד חושף, מתי ובפני מי. הפסוק אומר "כבוד דבר הסתר דבר" בכדי לתת לדבר כל שהוא כבוד ומקום צריך לייקר אותו, "להסתיר" אותו. כאשר יש החצנה אזי הדבר מתחלל. זה נכון לגבי החצנת תכנים ששייכים להקשר מסוים וזה נכון לגבי גילויי חיבה וכד'. לא כל דבר שייך לכל מקום.
המשכן מלמד שככל שיש תוכן מקודש הוא נמצא מאחורי מסך ויש היכל לפנים מהיכל. היכולת של זוג לדייק את הקשר שלהם ולתת לכל תוכן הקשר נכון רק מחזק ומדייק את הקשר. אין דבר מביך מאשר להיחשף בפני ריב של זוג או לחילופין בפני גילויי חיבה מוגזמים בפרהסיה. וכמובן בעידן שבו הכל נמצא במכשיר הטלפון, דבר מביך לא פחות הוא שזוג מבין שתוכן מסויים דלף לעיניי כל.
יש צורך לדייק את הקשר הזוגי, למלא אותו בכבוד והדר בצניעות.
בהצלחה
 


אם גם אתם רוצים להעצים ולשפר את הזוגיות שלכם צלצלו כעת 0526606036
או שלחו אימייל had128128@gmail.com