האם לשתף או להסתיר מבן הזוג?

מבט זוגי ומשפחתי לפרשת דברים תשפ"א
השבוע אנחנו מתחילים את ספר דברים ואת פרשת דברים ובנוסף אנו נמצאים כשבוע לפני ציון יומי חורבן בתי המקדש הראשון והשני. פרשת דברים וספר דברים עוסקים בפרידת משה רבנו מעם ישראל. הפרשה והספר מהווים כמעין קובץ צוואות אותן משה רבנו נותן לעם ישראל. באותן ההנחיות הוא מסביר כיצד יש להמשיך לנחול את הארץ.
בתחילת הפרשה משה רבנו עוסק בהקמת מערכת המשפט. "ואקח את ראשי שבטיכם...ואתן אותם ראשים עליכם שרי אלפים וכו'...". התורה מרחיבה בתכונות הנדרשות לאותם הדיינים, ביניהן ישנה דרישה "לא תגורו מפני איש כי המשפט לאלוקים הוא...". הדרישה היא נאמנות מוחלטת לאמת בלא מורא מהאדם אלא רק נאמנות לאמת האלוקית.
הדרישה הזו חידדה עבורי את אמרת חכמים ביחס לחורבן הבית "אמר ר' יוחנן ענוותנותו של ר' זכריה בן אבקולס החריבה את ביתנו ושרפה את היכלנו והגליתנו מארצנו". ר' זכריה עמד בפני קונפליקט: כיצד לנהוג בקרבן הקיסר שהביא קמצא והוא העדיף במקום להכריע בגבורה ובלא מורא, לנקוט בגישה של "שב ואל תעשה עדיף".
התחושות של חשש ופחד רב לעשות מעשה ולנקוט עמדה לא תמיד נובעות ממקום פסול או מתוך חולשה, אך התורה תובעת מהדיינים שתמיד יהיו בעלי גבורת האמת יחד עם היותם חכמים ונבונים.
הרעיון הזה קשור גם למערכת הזוגית, לא פעם אני שומע בני זוג המתבטאים בסגנון "אני מפחד להגיד לה, כי...".
החשש מלהיות כנה, מלומר בכנות את מה שנמצא על הלב, פעמים רבות נובע מכוונות טובות ביותר,  מתוך חשש שמא השני ייפגע, או שלא יוכל להכיל, יבין לא נכון וכד'. החשש והפחד הללו מביאים לשיח שיש בו חוסר כנות ופתח לפרשנות שגויה של המציאות. בן זוג שלא נוהגים בו בכנות, חש שלא סומכים עליו, שלא מאמינים בו והכי חמור שלא רואים אותו.
תנועת הנפש של חשש מפגיעה בזולת למעשה מביעה לקיחת בעלות על רגשותיו של בן הזוג. האיזון העדין של שוויון בין בני הזוג - מופר. מכל הסיבות הללו חשש הבא אף מהמניעים הטובים ביותר לא בונה קשר זוגי בריא.
ואם נשאל "אבל לעיתים המציאות מוכיחה שבן הזוג נפגע, אז אולי באמת לא צריך לחשוף אותו?!"  על טענה זו אני אומר לא פעם שזוגיות בריאה היא לא זו הבורחת מפגיעות אלא המתמודדת איתן ומאפשרת לחשוף רובד עמוק יותר בין בני זוג. קשר זוגי דומה לחוף ים, יש פעמים של גאות ויש פעמים של שפל – אלו למעשה החיים עצמם.
אך האם תמיד זה נכון לשתף את בן הזוג?
טענה זו מכילה הנחת יסוד שיש עיקרון שתמיד נכון. צריך לדעת שבזוגיות בריאה אין "תמיד". ישנו עיקרון מנחה, אך ישנם מצבי קיצון שהם יוצאים מן הכלל. במאמר קצר זה אני עומד על העיקרון המנחה את רוב החיים. לגבי מצבי הקיצון פה כדאי ומומלץ להתייעץ בכדי לא לפגוע בקשר הזוגי בהסתרה יותר מאשר בשיתוף.
אם אתם מתמודדים בסוגיות הללו ואינכם יודעים כיצד לאזור את הגבורה המתאימה לשתף או לחילופין מתלבטים האם אתם נמצאים במצב קיצון מלכתחילה אשמח לעזור.
"לא תגורו מפני איש"
בהצלחה


אם גם אתם רוצים להעצים ולשפר את הזוגיות שלכם צלצלו כעת 0526606036
או שלחו אימייל had128128@gmail.com