מבט זוגי - פרשת ויצא, התשע"ז


בפרשה שלנו מתרחש אחד הסיפורים המרגשים והמטלטלים ביותר מאילו שקרו לאבות הקדושים - סיפור חלום סולם יעקב.
ככל שאני מתבונן לאורך השנים בסיפור סולם יעקב מתחדשות לי תובנות חדשות הקשורות לא רק להיבט הלאומי אלא גם להיבט הזוגי ומשפחתי – ומתגלה לי כמעין טיפול זוגי ומשפחתי של ממש.
חכמינו זיכרונם לברכה מתבוננים בביטוי הייחודי: "ויפגע".
מסבירים חז"ל שיעקב אבינו ברח מפני עשיו אחיו, הוא כל כך מיהר עד שהוא כביכול דילג על ה"מקום" - מקום מיוחד שעתיד להיות בית-אל. ואז התרחש דבר מופלא – הארץ נעשתה לו כמין חומה שעצרה אותו והוא נאלץ ללון באותו ה"מקום".
מה משמעות דרשת חכמינו?
רבי שלמה קרליבך בספרו "אבן שלמה" מסביר את עומק דברי חז"ל באופן הבא: ברוב חייו של  האדם הוא אינו מודע לעומק ליבו, לדברים אליהם הוא באמת כוסף ואוהב. אולם, לעיתים ישנם רגעי חסד שאדם נכסף לעומק הכיסופים שלו והאהבות שלו.
כך נבין היטב את התהליך שעבר יעקב אבינו, דווקא לפני שהוא נאלץ לעזוב את ארץ החיים - את ארץ ישראל, האדמה קוראת לו והוא נרדם ונכסף לחום, לעומק הכיסופים.לכן בסוף החיזיון יעקב אבינו אומר "מה נורא המקום הזה ואנוכי לא ידעתי".
לרעיון העמוק הזה ניתן להוסיף מספר רבדים נוספים: החלום אותו חלם יעקב מתרחש ב"מקום", "מקום" מהווה קביעות, יציבות וביטחון.
אדם יכול להשלות את עצמו שהוא יכול להיות כמו פרפר, חופשי מכל מחויבות ומכל הקשר וללא שורשים, "פעם פה ופעם שם".
כאן מגיע החיזיון ומראה ליעקב אבינו שאמנם לשרוד אפשר בכל מקום, אך לאדם יש צורך בה"מקום" – באותה היציבות, במקום ייחודי, בביטחון של קביעת יתד ושורש.
רעיון זה נכון לאומה ובטח ובטח נכון לכל פרט וזוג.
פרטי החלום שיעקב אבינו חולם מוסיפים קומה לרעיון זה, המלאכים עולים ויורדים בסולם, הם אינם נמצאים במקום אחד, הם אינם מקובעים.
כל אדם בא לעולם למלא שליחות כלשהי, למעשה הוא מלאך למשימת חייו, אפשר לעלות או לרדת, אך אין להישאר במקום, הישארות במקום היא ירידה.
הקב"ה הניצב על הסולם מברך את יעקב ומבטיח לו "ושמרתיך, כי לא אעזבך..." וכו'.
ההבטחה האלוקית באה בניגוד מוחלט למה שמתרחש במציאות.
יעקב אבינו קם מהמחזה נפעם, לוקח את ה"אבן" ושם אותה כאבן היסוד לדבר שבעתיד יהיה בית אל – שער השמים.
מה המשמעות לכל ההתרחשות הזו?
אפשר לחיות את החיים, ברמה האישית או הזוגית, כהישרדות, אך אפשר וצריך לחיות את החיים מתוך מגמה, כלומר, חיים הקשורים למקום – לשורשים באופן הבא, ככל שישנה שאיפה לקשור את החיים למגמה – לשורש, האדם חושף מהי אהבת חייו? מהי האהבה שבלעדיה לחייו אין את השורש - את המקום שלהם?
אז מתגלה ההשגחה הממלאת את החיים בתוכן ומגמה.
ככל שזוג או אדם כלשהו מרשה לעצמו לחלום להתעלות מעבר לשגרת היום יום, אז ישנה תנועה על גבי הסולם,  האדם נמצא בעליה מתמדת.
אך צריך לחשוב מהו הצעד הבא.
אני חושב שאפשר ללמוד מסוף החיזיון, מתפילתו של יעקב דבר או שניים על ערך התפילה, על ההכרה שבכדי להגשים חלומות חייבים עזרה מה' - לא הכל תלוי באדם.
לא מספיק להתפלל אלא יש צורך לתת לה' להיכנס לחיים של כל אחד ואחד.
אני מציע שכל זוג ישב עם עצמו ויחשוב מהו הצעד הבא בזוגיות שלהם. מהו החלום המשותף חלום שלהם. על מה הסולם הזוגי נשען ולאן הוא מגביה עוף.


אם גם אתם רוצים להעצים ולשפר את הזוגיות שלכם צלצלו כעת 0526606036
או שלחו אימייל had128128@gmail.com 

השאירו פרטים בטופס ואחזור אליכם בהקדם!