סכנת הפרשנות

מבט זוגי ומשפחתי לפרשת מקץ תשפ"ד
פרשת "מקץ", "וישב" סובבות סביב חלומות. השואה בין שתי הפרשות מגלה שישנו הבדל עצום בנתיב שבו החלומות לקחו את החולמים. בפרשת וישב יוסף חולם חלומות ומספר לאחיו. האחים משוכנעים שהם מבינים את מסר החלומות, הם משוכנעים שלפי ניסיון העבר שלהם עם יוסף המביא את דיבתם רעה אל אביהם. כעת יוסף מתכוון בחלומותיו לכבוש את הבכורה ולמלוך עליהם. מתוך הבנה זו הם לא יכולים לדבר עמו לשלום ואף חושבים על מזימה. בתחילה חשבו להרוג אותו ואחר כך המירו את המחשבה הזו רק לכדי מכירתו לעבד עולם לפוטיפר סריס פרעה. לבסוף יתברר שחלומותיו יתממשו במדויק מבלי שיוסף ימלוך עליהם. באופן פלאי ה' ארג את המציאות כך שיוסף יספק להם אוכל. כל זה קורה במקביל לחלום האלומות, שבו האחים ישתחוו ליוסף כי הוא היה משנה למלך מצרים, אך לא מלך עליהם.
לעומת האחים פרעה חולם חלומות ומגיע ליוסף-"המומחה לפתרון חלומות", זאת לאחר שהמומחים המצריים לא הצליחו לפתור את החלומות. יוסף מתעמת עם פרעה ומבהיר לו מיד בתחילה שהוא אינו פותר חלומות בלעדי אלוקים. לבסוף לאחר שיוסף שומע מהם החלומות הוא שב ומבהיר "את אשר האלוקים עשה הגיד לפרעה".
כאן עולה תהייה, מדוע חוזר יוסף שוב ושוב על זה שאלוקים פותר את החלומות?
אלא שהחלום, בשונה ממציאות ריאלית תמיד מציב אתגר למבט הריאלי על המציאות. לחלום יש טרמינולוגיה שונה, לכן כאשר האחים פרשו את החלומות על פי ההקשר הריאלי, אנושי שלהם הם פספסו ונפלו לחטא שנאת החינם.
לעומת כולם, יוסף המבין שחלום הוא צוהר להגיע אל המציאות, הוא מבין שרק בעזרת האלוקים הוא יגיע להבין את פשר החלומות.
גם בחיי היום יום אנחנו ניצבים לא פעם בפני "חלומות בהקיץ". כלומר, פוגשים מציאות, התנהגות של בני אדם בכלל ובמיוחד בהקשר זוגי ואנחנו נוטים לתת למציאות הקשר מסוים, פרשנות מסויימת ולפי הפרשנות אנחנו מסיקים מסקנות.
אך כל זמן שלא ניצלנו את ההזדמנות לבדוק את הפרשנות ואת ההקשר שנתנו למציאות אנחנו בעצם כלואים בקונספציה כמו האחים. במקרים כאלו אנו עלולים לחטוא לאמת וליפול בתחושות מאד קשות כלפי בן הזוג. לכן חכמינו מלמדים אותנו תמיד ללמד על הזולת כף זכות. מכח כף הזכות יש סיכוי שיתגלה היבט חדש ומרענן בהתנהגות של הזולת ויתרה מכך מכח כף הזכות יש אפשרות לברר האם הפרשנות שנתנו כלפי המציאות וההתנהגות היא נכונה או לא.
אנו נמצאים במוצאי חג החנוכה, ניתנו הרבה רמזים וטעמים לנרות החנוכה. אחד הטעמים החביבים עליי הם דבריו בעל "השפת אמת" מגור המסביר שנרות חנוכה מסמלים את הכוחות השונים באדם ובמשפחה וכאשר מדליקים את הנרות בעצם מדליקים את ההזדמנות לראות את האורות הקטנים  החבויים באדם עצמו ובמשפחה ולאגדם יחד.
שבת שלום
 
 


אם גם אתם רוצים להעצים ולשפר את הזוגיות שלכם צלצלו כעת 0526606036
או שלחו אימייל had128128@gmail.com