כיצד נאזור כוחות במלחמה

מבט זוגי ומשפחתי לפרשת בראשית תשפ"ד.
הפעם אני רוצה לחרוג ממנהגי ולא לסמוך רעיון לפרשת השבוע או לימי מועד אלא להתייחס להתמודדות עם המציאות שנכפתה עלינו. מצב המלחמה שנכפה עלינו מכניס את כולם למצב של חוסר וודאות ותחושה של חוסר אונים. לאדם מאד קשה לשהות ולהיות במצב של חוסר וודאות וחוסר אונים כאשר האדם חש שנשללת ממנו השליטה על החיים והמציאות. מצב זה מכניס אותנו לתחושה קשה באופן לא מודע, תחושה של איום קיומי.
כאשר אדם או מערכת כל שהיא זוגית משפחתית חשה שהיא במצב של איום קיומי היא מתנהלת במוד של הישרדות. מוד ההישרדות הוא מעין כפתור של ברירת מחדל, שם יש פחות שיקול דעת תבוני ומודע המנתח את המציאות, אלא יותר פעילות אוטומטית. ישנם לדוגמה כמה דפוסי התנהגות הישרדותיים קפיאה במקום, בריחה או מתקפה.
לרוב מוד ההישרדות, כאשר הוא בא כתגובה אינסטינקטיבית הוא לא יעיל.
אני רוצה להציע כמה פעולות פשוטות שיכולות לעזור במצב זה.
איך נחזק ונשמור על החוסן הנפשי?
לא לצרוך באופן אובססיבי חדשות ובעיקר סרטונים ושאר מדיה. הדבר מזיק מכמה בחינות:
ראשית, תחושת חוסר האונים מעמיקה, נדמה שאין לנו שליטה על מה שקורה כי אנחנו שומעים את הידיעה כבאה מרחוק ולרוב אין לנו מה לעשות מיידית בהקשר לזה.
שנית, כל ידיעה מצריכה עיבוד, אך קשר נחשפים למידע באופן תכוף, מנגנון העיבוד לא מתפקד בצורה תקינה.
מבחינה של עשיה חיובית, מאוד חשוב במצב של חוסר יציבות לנסות ליצור יציבות מקסימלית, כלומר, שגרה. שגרה מספקת עוגן וביטחון. כגון לצלצל כל יום בשעה קבועה פחות או יותר למישהו קרוב. לאכול ארוחות בשעות קבועות עד כמה שניתן וכו'.
דבר נוסף מאד חשוב וקשה ליישום הוא לדאוג לצרכים הפיזיים שלנו לאכול, לשתות וכו'. ככל שנדאג לא להיות בחוסר בהיבט הפיזי, כך ישנה חזית אחת פחות שמצריכה מאיתנו אנרגיה.
שלישית  - עשייה. ככל שנהיה עסוקים בעשייה חיובית נשיב את השליטה למציאות חיינו. כאן נכנס גם המימד המשפחתי והזוגי. ככל שישנה עשייה זוגית שתורמת לזוגיות ולמשפחה כך קשרים אלו יתחזקו. עשייה חיובית באה לידי ביטוי גם בדברים הקטנים ולא רק כלפי פנים אלא גם כלפי חוץ, כלפי מישהו אחר שזקוק לעזרה או לתשומת לב. העשייה נותנת כוחות.
נקודה נוספת ומאוד חשובה היא לעשות מעין יומן. אחת הבעיות שמתרחשות במצבי קיצון שאנו חווים היא הקושי בעיבוד האירועים שאנחנו חווים באופן עקבי רציף ובונה. כלומר, כאשר חווים אירוע או רצף אירועים קיצוני נוצרים נתקים אצלנו בהבנת רצף האירועים וכך "נתקעים" באירוע מסויים או שאנו נותנים לו הקשר לא מדויק.
כתיבת יומן שמתאר את מה שהתרחש, מה הרגשנו, מה חשבנו וכו' מאפשר לנו לשמור על רצף נכון של האירועים ומאפשר להתבונן לאחור בכדי לתת הקשר נכון ובונה לאותם האירועים.
נסכם ונאמר שככל שנרבה בעין טובה כלפי הסובבים וכלפי עצמינו נרגיש הרבה יותר טוב. ישנן הרבה שאלות ביחס למצב הנוכחי, שאלות שלחלקן  לא יהיו תשובות, לכן כרגע רצוי להרפות, ולמקד את הכוחות בחיובי שבנו ושבבני ביתנו.
שנדע ישועות גדולות מהרה


אם גם אתם רוצים להעצים ולשפר את הזוגיות שלכם צלצלו כעת 0526606036
או שלחו אימייל had128128@gmail.com