מתי לשתף ומתי להסתיר?

מבט זוגי ומשפחתי לפרשת וישב תשפ"א
פרשת השבוע, פרשת וישב, כמו שאר הפרשות שעוסקות בקורות אבות האומה, מתארות בתוכן גם מצבים מאד קשים. מתוארים מקרים של שנאת אחים עד לכדי רצח, גילוי עריות, פגיעה קשה באחות המשפחה ועוד.
ניתן לתהות על פשר הסיפורים הללו, מדוע לעסוק בנושאים שלא מתארים את גודלם וגדולתם של אבות האומה? ראיה שטחית תרחיק את האדם מלמידה מאבות האומה?
אלא שאנו מורגלים שאת התורה חייבים לראות בעיניים ובמבט מעמיק. במקרה הזה, נעסוק בנושא הדיבור במשפחה ומשמעותו.
יוסף נולד, יעקב אוהב אותו יותר מכל בניו. התורה לא מפרטת את הסיבה לכך. האם מפני שהוא הבן של רחל? האם מפני שהוא האח ה"כמעט" הצעיר ביותר?
לכל אורך פרשיות התורה, דווקא הקטן הוא הממשיך כמו שיצחק קטן ביחס לישמעאל, יעקב ביחס לעשיו, שלמה ביחס לאחיו ועוד. בכל מקרה איננו יודעים מדוע יעקב אהב את יוסף יותר מאחיו, אך זה גורם לאחים לשנוא את יוסף, עד כדי כך שהם אינם מוכנים לדבר עמו לשלום.
לאחר סיפור החלומות יעקב שומר את הדבר ואחיו מקנאים ביוסף ועדין לא מדברים איתו. לבסוף יוסף נמכר לעבד ואנו לא שומעים את האחים מדברים איתו אלא עליו ומעליו.
יוסף לעומתם מנסה לחפש את האחווה. לאחר סיום הסיפור של יוסף, מגיע הסיפור של תמר כלת יהודה. יהודה חושש להביא את תמר לשלה בנו לייבום ובמקום לדבר עם תמר הוא דוחה אותה – "שבי אלמנה בית אביך" תמר לא מדברת עם יהודה אלא בסוף ובאופן עקיף "הכר נא למי החתמת והפתילים והמטה האלה". בכל המקרים הללו ישנו סוד כלשהו ברקע, סוד שלא מדברים עליו ולא חושפים אותו, אבל מתנהלים על ידו.
גם בסיפור אשת פוטיפר, שר האופים ושר המשקים, ישנה תחושה שיש כל הזמן ברקע סודות ואף אחד לא מעז לחשוף אותם. הסודות הללו הם התשתית לאריגת מארג השעבוד ואחר כך הגאולה של עם ישראל אך במבט קצר מועד, הסודות הללו הם נזק המביא להרבה כאב.
בכל מערכת משפחתית וזוגית יש לא מעט מקרים בהם אפשר להדחיק מציאות מסוימת. אפשר לנעול מקרים ומצבים מסוימים במגירה בכדי לא להתמודד ואז יש "סוד". הסוד יכול להיות תחושות שמי מבני הזוג מרגיש כלפי השני, הסוד יכול להיות אירוע שקרה. בכל מקרה סודות הם מעין פצצה מתקתקת כששומרים אותם הם הופכים להיות משהו שחוצץ בין בני זוג. סוד עלול לשקף חוסר אמון בבן הזוג, כשלא סומכים עליו או כשלא רוצים לפגוע בו ולכן שומרים מפניו את הסוד. האמת היא כשלומדים את העיקרון של שיתוף בן הזוג  בסודות, בתחושות ועוד, החיים נעשים קלים יותר להתמודדות. השיתוף מאפשר מפגש עמוק יותר בין שתי נשמות. אך צריך לדעת איך לשתף.
ישנם שני עקרונות בהקשר של שיתוף. העיקרון הראשון הוא שכל שיתוף מתחיל מההזמנה של האחד לבן הזוג. הזמנה מראה על כבוד למקום שבן הזוג נמצא בו ובחירה מודעת ומכוונת של שני בני הזוג לשיחה.
העיקרון השני הוא שיתוף ללא ביקורת על הזולת. דיבור רק על עצמי, על המשתף. וכמובן כל שיתוף מצריך הקשבה עמוקה, הקשבה שיש עמה שיקוף למי שמשתף.
נסו בסבלנות ובזהירות.
בהצלחה


אם גם אתם רוצים להעצים ולשפר את הזוגיות שלכם צלצלו כעת 0526606036
או שלחו אימייל had128128@gmail.com