להפוך את הנגע לעונג

מבט זוגי ומשפחתי לפרשת תזריע מצורע תשפ"ג
האדמו"ר הזקן הטביע את המושג "לצעוד עם הזמן". הכוונה היא שפרשות השבוע "צועדות" עם הזמן לא רק ביחס ללוח השנה אלא אף לאירועים המתרגשים על עם ישראל והעולם.
פרשות תזריע-מצורע עוסקות בכל מה שקשור לנגעים ולדרך ההיטהרות מהם. נגעים לוקחים אותנו לראיית הפגום הן באדם, הן בבגדיו והן בכליו ואף בביתו. אך בהיפוך אותיות הנגע יכול להיות עונג. רעיון ההיפוך הזה מופיע בדברי חכמינו ומובאים ברש"י ביחס לנגעי הבתים. חכמינו מבארים את טעמי נגעי הבתים, ומבארים שנגעי הבתים באו בכדי לאפשר לעם ישראל לחשוף את המטמונות שהטמינו האמוריים בתוך קירות הבתים. אך נשאלת שאלה הרי הטעם שמביאים חכמינו נכון לזמן הכניסה לארץ, אם כן, מה המשמעות לנגעים בימינו.
בכל פרשת הנגעים ודרך ההיטהרות מהם טמון רעיון עמוק מאוד, רעיון הנכון בהקשר רחב יותר.
הנגעים, הן נגעי האדם הן נגעי הבגדים, נגעי הכלים ונגעי הבתים נתפסים ברגע הראשון כמשבר. מציאות המשנה את החיים ומטילה על האדם כתם כלשהו. אך כאשר האדם עובר תהליך אותו הכתם הופך להיות נקודת אור. 
התהליך כולל עצירה וניתוק מרצף החיים. האדם משנה את מקום מושבו, הוא מתבודד חברתית ומחכה עד שהכהן יבדוק את הנגע. כל השינויים הללו בעצם מאפשרים לאדם להתבונן בעצמו ובדרך חייו. ההתבוננות יכולה להביא את האדם לחפש אשם או אשמים למצבו או שהוא יכול להתעצם ולחפש את הדרך בה הוא יכול להשתנות. השתנות הן בצורת ההסתכלות שלו על חייו וממילא בהתנהלות שלו.
חכמים מספרים על רוכל שמגיע לעיר ציפורי ומכריז שיש בידו סם חיים המוצע למכירה. "מי רוצה לקנות סם חיים?" ורבי ינאי מבקש לקנות את הסם ואומר לו אותו הרוכל את הפסוק "מי האיש החפץ חיים, אוהב ימים לראות טוב, נצור לשונך מרע ושפתיך מדבר מרמה".
מתלהב רבי ינאי ואומר שרק כעת הבין את הפסוק.
מקשים גדולי החסידות ושואלים, מה חידש הרוכל?
אלא שהרוכל לא ציתת את הפסוק כפשוטו, הוא אמר את הפסוק מעומק חייו, הוא למד על בשרו את מחיר הרכילות ולכן הוא שיתף דרך הפסוק את השינוי שהוא עבר ביחס לדיבור.
תהליך ההתבוננות של המצורע מביא לשינוי בהסתכלות על החיים וממילא בהתנהלות. לא עוד התנהלות אגוצנטרית אלא התנהלות הרואה את הזולת ומכבד אותה.
האמוריים הם היו אחד מעמי כנען. כנען הבן המקולל של נח אשר כל ההתנהלות בחייו הייתה בהחצנה פסולה, בראיית השלילה, בביטויים ואמירות לא טובות.
כאשר משנים את המבט, מצליחים לראות את הטוב, אומרים את הטוב, מבליטים את הטוב, מחזקים את האחווה ואז מוציאים את המטמוניות ומתקנים את ירושת כנען.
התבוננות מאפשרת להפוך את הנגע לעונג.
ככל שקשר זוגי וותיק יותר יש חשש שהחסרונות יבלטו. זהו הרגע בו אפשר לבחור ליפול לבורות של אפילה וחושך או לבחור אחרת ולראות איך הופכים את המצב לטוב יותר. אך לא על ידי שינוי הזולת, לרוב זה לא מצליח, אלא על ידי הבלטת הטוב שיש בעצם הקשר ובעצם הזולת.
העצירה ממירוץ החיים מאפשרת לראות את מה שחסר לי ולהצדיק את תחושת המירמור ומעבר לכך, לראות את הזולת, לנסות לרדת לסף דעתו ולמצוא דרכים לגשר על אף ההבדלים והפערים. אז אפשרי להפוך את האמוריים לאמירות חיוביות ולהתבונן מנקודה אחרת על המציאות.
עצם שינוי שכזה נותן כח לשנות באופן מעשי דברים בחיים.
משבר בא על האדם לא בכדי שינסה להבין למה ומדוע אלא בכדי שיוכל להחליט שהוא ממשיך על אף ולמרות הקושי וממילא הוא ינסה לשנות את הדרוש לשינוי, להפוך את הנגע לעונג.
העיקר הוא להתבונן ולראות מהן המשמעויות וההשלכות של מצב הנגע ולחשוב איך להפוך נגע לעונג
   


אם גם אתם רוצים להעצים ולשפר את הזוגיות שלכם צלצלו כעת 0526606036
או שלחו אימייל had128128@gmail.com