האמון במערכת הזוגית והמשפחתית

מבט זוגי ומשפחתי לפרשת ויחי תשפ"ג
פרשת השבוע מסיימת את העיסוק בתקופת האבות ומתחילה לעסוק תקופת הבנים - היווצרות העם. יעקב אבינו נפרד מבניו.
לא רק יעקב נפרד אלא גם יוסף, שמבחינות מסוימות מתפקד כאחד האבות. אין ליוסף שבט על שמו, אלא בניו הם שבטו, שבט אפרים ומנשה. המשותף לשתי הפרידות היא הצוואה המתבטאת באופן הפרידה.
כאשר יעקב אבינו נפרד הוא מבקש מהאחים "האספו ואגידה לכם את אשר יקרא אתכם באחרית הימים. הקבצו ושמעו.... ." יעקב אבינו מברך את בניו אחד אחד, יעקב לא פוסח גם על הבנים אשר לא הסבו לו נחת ממעשה זה או אחר.
כולם היו בניו - אהבה שאינה תלויה בדבר. המאפיין את ברכותיו של יעקב הוא המבט אל תמצית הטוב הגנוז בכל שבט. הבלטת נקודת האור והטוב גם כאשר ישנה ביקורת או הקפדה. לדוגמא אצל שמעון ולוי יעקב אבינו מזכיר את תכונת "ארור אפם כי עז...". אך במקום לסלק אותם מהשייכות שלהם למשפחת יעקב הוא מברך אותם "אחלקם ביעקב אפיצם בישראל". מסבירים הפרשנים שראייתו של יעקב הייתה ראיה כללית לכן התכונה הטובה שיש בשמעון ולוי צריך להתפזר בכל ישראל.
כך יעקב עובר בן בן ומברך אותו על ידי כך שהוא מבליט את הנקודה הטובה שבו ומעצים אותה. לאחר שהאחים חוזרים מקבורת יעקב הם מפחדים שיוסף יתנקם בהם אך לעומת זאת יוסף מחזיר להם "כי התחת אלוקים אלוקים אני. ואתם חשבתם עלי רעה אלוקים חשבה לטבה למען עשה כיום הזה להחיות עם רב".
ליוסף יש את היכולת לראות את הטוב ולא את החסרון גם ברגעים קשים ולא פשוטים.
פעמים רבות גם בין בני זוג ובין הורים לילדים יש רצון להביע ביקורת, אפילו ביקורת בונה מתוך תחושת אחריות. עצם הטחת הביקורת אפילו מתוך המניעים המוצדקים ביותר עושה את הפעולה ההפוכה - במקום לתקן היא יוצרת ריחוק.
במקום להבליט את הביקורת יש צורך להבליט את "החיובי", את נקודת החוזק בזולת. וודאי שזה לא רק תכסיס בכדי שזולת יהיה פתוח לקבל את הדברים. זהו ביטוי לאמון שאנו רוחשים לזולת. ככל שיש אמון אמיתי וכנה בזולת אזי תהיה פתיחות להקשיב לכל "שיושב" על הלב.
האמון שאנו רוחשים לזולת לא מכוון לכך שהרצונות שלנו יתממשו, אלא בפשטות, הכרה בכך שהזולת הוא טוב.
הרבה פעמים רואים את התנועה הזו ביחס בין הורים לילדים. כאשר הילדים חשים ביקורת מתמדת של ההורים כלפיהם, הם נוטים לדכא את התפתחות אישיותם או לחילופין הם עושים במכוון את ההפך ממה שההורים מצפים מהם שיעשו בלי קשר למה שנכון להם עצמם.
ולעומת זאת, כאשר ילדים חשים אמון מצד הוריהם, אז הם עוברים מסע עם עצמם והם מגיעים לאיזון נכון וגדלים להיות אנשים בריאים ומאוזנים.
כך גם ביחס הזוגי כאשר יש תחושה של אמון הדדי, לא בהכרח בפרטים, אלא בעצם הזולת אזי ישנה פתיחות להקשבה עמוקה האחד את השני. יהי רצון שנזכה לראות את נקודות החוזקה של הזולת ולבטא אמון בלתי מסויג בו כך נגיע לאמת והשלום אהבו
 


אם גם אתם רוצים להעצים ולשפר את הזוגיות שלכם צלצלו כעת 0526606036
או שלחו אימייל had128128@gmail.com