ייעוץ זוגי - בהעלותך, התשע"ז

פרשת השבוע, פרשת בהעלותך היא המשך ישיר של פרשת נשא. עם ישראל ממשיך להתכונן לכניסה לארץ ישראל, לא רק למפקד המחנה, אלא גם לסידור המחנה בנוסף: מי הולך בראש? ומי הוא החותם - המאסף? מהם תפקידי הלווים?
בתוך כלל ההכנות הללו אנחנו פוגשים בסיפור קטן כביכול, למרות שלמעשה מדובר בסיפור גדול.
משה רבנו מבקש מיתרו חותנו להצטרף למסע לעבר ארץ ישראל לאחר מעמד קבלת התורה, לא כספחת חס ושלום אלא "והיית לנו לעיניים" - סוג של סמן.
מדוע כל כך חשוב למשה רבנו לשדל את יתרו המדייני להצטרף לעם ישראל? הרי ידועים דברי חז"ל:  "קשים גרים לישראל כספחת".
משה לא פונה ליתרו בכדי לעשות עימו טובה אישית, יש כאן פניה בשם עם ישראל.
לעניות דעתי, מסתתר כאן יסוד מאוד חשוב שמשה רוצה להעביר לנו באמצעות דמותו של יתרו.
בכדי לעמוד על סוד עיניו של יתרו נחזור להתבונן במפגש בין יתרו למשה רבנו לאחר קריעת ים סוף ויציאת מצרים: יתרו פוגש את משה רבנו לאחר ששמע על כל ההתרחשויות והניסים שאירעו עם בני ישראל ומתמלא התפעלות.
יתרו מסכם את ההתרשמות שלו כך, "עתה ידעתי כי גדול ה' מכל האלוקים".
סיכום מרתק, מדוע דווקא יתרו לאחר ששמע על ההתרחשויות סיכם אותם בצורה הזו ואילו עמלק ובלק מלך מואב שהיו באותן ההתרחשויות הגיעו למסקנות אחרות ואף הפוכות.
אין מציאות שהיא חד משמעית, כל מציאות יכולה להתפרש בכמה היבטים.
המציאות המדהימה ביותר יכולה להביא את יתרו למבט של אמונה ואילו את בלק לעומתו למבט מלא רוע ורצון לקלל.
הכל תלוי באיזה זווית המתבונן בוחר להתבונן, האם על הכוס המלאה או הכוס החסרה? האם המתבונן הוא תלמידו של בלעם הרשע בעל העין הרעה, או תלמידו של אברהם אבינו בעל העין הטובה.
השאלה היא מהו שאותו אנו בוחרים להעצים? את ה"יש" או את החלל, "החסר".
יתרו על פי דברי חכמינו היה ראש כוהני הדת במדיין אך למרות זאת הוא בחר להתבונן במציאות ולראות בה את יד ה'.
זהו המבט, אלו העיניים שמשה רבנו מבקש שילוו את עם ישראל במסע הקשה והמורכב לארץ ישראל: "והיית לנו לעיניים", לראות את יד  ה' ולסכם "עתה ידעתי כי ה' גדול מכל האלוקים".
עם, במסעו במדבר חייב עיניים המחפשות טוב, המחפשות לראות את יד ה'.
גם בחיים הזוגיים והמשפחתיים המציאות היא אינה חד-משמעית, יש פנים לכאן ולכאן. תפקידנו הוא  לחפש את המציאות הטובה, גם כאשר לעיתים הדבר קשה מאוד. לפעמים המציאות הטובה מכוסה בכיסוי של קושי.
לדוגמא ילד עייף שזקוק לשנת לילה לעיתים יבטא את רצונו באמירה הפוכה, כשישאלו אותו אם הוא עייף ורוצה לישון, הוא ילחם להישאר ער, למרות הוא זקוק לשינה.
התבוננות עמוקה בזולת ובהתנהגותו תגלה לנו כוונה טובה. צריך עיניים טובות בכדי לקלף את הכיסוי, בכדי לגלות את הצד חיובי.
ברמה הזוגית "עיני יתרו" הם העיניים המחפשות את החיובי - את הטוב ולא את האכזבה והמרמור, עיניים המתבוננות לא רק במה שאני מרגיש, אלא במבט רחב יותר, תמונה רחבה יותר ולנסות ולהתבונן בתחושותיו של האחר.
האם אמנם מה שאחד מבני הזוג רואה הוא המציאות?  כל פרשנות אישית מצריכה בדיקה ובירור אצל הפרטנר לחיים הזוגיים. ובמידה ודבר זה לא יתבצע בני זוג עלולים לטעות ולפתח צפיות שווא.
אני מציע לכל אחד מבני זוג להתבונן בעצמו עד כמה יש לו "עיני יתרו".
מה יכול לעזור לו להגביר מבט של "עיני יתרו".
הפסוק אומר: "כמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם", כלומר כפי שאדם מתייחס לחברו, כך חברו יתייחס אליו. ככל שאחד מבני זוג יתייחס לחציו השני ב"עיני יתרו" מובטח לו שיקבל יחס זהה בחזרה.
בהצלחה.
 

אם גם אתם רוצים להעצים ולשפר את הזוגיות שלכם צלצלו כעת 0526606036
או שלחו אימייל had128128@gmail.com 

השאירו פרטים בטופס ואחזור אליכם בהקדם!